Middag: Pommes de terre au gratin Provencale
Potatisgratäng med vitlök ( fransk potatisgratäng) och till detta serverade jag:
Ugnsbakad ajvarmarinerad kyckling, med ajvar röra (mhamara)
samt auburginröra (färsk) och så klart grönsakssallad till.
Ingredienser:
här kommer då reccepten för denna underbara rätt=)
Innehåll:
300 g kyckling file
200g kyckling vingar
1kg färsk potatis
Till kycklingmarinaden:
1 msk olivolja (helst extra virgin)
1 tsk paprika krydda
– 2 tsk salt
– 1 tsk svart peppar
– 2 dl ajvar (mild)
– 2 st gula eller röda lökar
– 2-3 tomater
– 2 st vitlökskyftor
– 2 tsk grillkrydda
2 msk citronsaft
Potatisgratäng:
– 1 kg färsk potatis
– 1 st purjolök
– 2 dl riven ost
Sås:
– 200 g smör
– 5 st äggulor
– 1dl vatten
– 1 tsk basilika (valfritt)
– 3 st vitlöksklyftor.
– 2 tsk salt
– 2 svartpeppar
Kycklingen
1. Tina upp kycklingen och dela filén på två. Blanda in ”kycklingmarinaden” och låt stå i 1 h.
2. Grilla kycklingen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter på 200 grader.
Potatisgratäng
1. Smält matfettet eller skär det i små bitar.
2. Vispa samman äggulpr och 1 dl av vatten i vattenbad. Det får inte koka.
3. Vispa äggulorna tills det börjar tjockna.
4. tillsätt matfettet lite i taget.
5. Ta av från värmen och smaksätt med basilika, pressad vitlök och smaka av med salt och peppar.
6. Häll ca en tredjedel av såsen i botten av en smord ungsäker form.
7. Skala och skiva poatisen (jag behåller skalet på då det innehåller en massa näring) tunnt.
8. Skölj purjolöken väl och hacka/skiva den fint.
9. Blanda potatis och purjolök och lägg blandningen i formen. Salta och peppra lite.
10. Fördea resterande sås jämnt över potatisen och purjolöken och strö över den rivna osten överst.
11. Gratinera i 200grader i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten smält och fått fin färg i ca 45-60minuter.
Servera med någon god sås och härlig grönsakssallad =)
Kram,
Melissa
Hej
Gör du mat varje dag?
Hej Rebecca,
Nej, jag lagar inte mat varje dag. Kanske varannan eller var tredje. Lagar ganska mycket mat så det blir alltid över till dagen efter =)
Kram,
Melissa