Recept: lussebullar =)
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2-3 dl strösocker
1,5 g saffran (3 kuvert)
1 tsk salt
15 dl vetemjöl, (eventuellt lite mer)
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter (minst).
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i fyra bitar och använd lite av degen i taget. Ha resterande deg i bunken med duk över. Sedan formar ni bullarna som ”lussekatter” eller gör bullar med fyllning.
8. Om ni vill göra bullar: Kavla ut degen, bre på smör, riv mandelmassa över, tillsätt några droppar sirap här och var, men inte för mycket (går även att utesluta).
9. När ni fyllt en plåt med bullar/lussekatter, låt jäsa i minst 45-50 minuter.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Process i bilder:
Hej Melissa! Blir det ngn smakskillnad om man skippar kassela. Jag har alltid bakat utan kasella och dom blir jätte goda och saftiga. jag törst inte ha i kassela, vill inte ändra på mitt recept är rädd att dom kanske blir mindre goda hihi.
Har du du eller ngn annan här provat med och utan så skulle ja uppskatta om ni kunde skriva vilken ni gillade mest och hur ni upplevde smak skillnaden.
Kram och god jul!
Hej igen! Jag har inget emot kassela. Jag har inte haft det i mina bullar för jag har inte vågat ändra på receptet 🙂
Jag kanske ska göra en liten sats med kassela för att jämföra kanske blir dom ännu godare.
Kram