Header Image

Mellose.se | Make up & Hairstylist

Hej och välkommen till mitt nya hem på Vimedbarn.se!

Profile Avatar

Recept: lussebullar =)

Publicerad,
Hej alla fina,
Hoppas ni mår bra?
Tänkte lägga upp receptet som jag lovat på lussebullarna jag gjorde i veckan. Jag utgick ifrån annas recept som ni hittar här, men ändrade lite smått. =)
 
 Ingredienser:
50 g jäst 
5 dl mjölk 3% 
150 g smör 
250 g kesella 
2-3 dl strösocker 
1,5 g saffran (3 kuvert) 
1 tsk salt 
15 dl vetemjöl, (eventuellt lite mer) 
russin 
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling 
 
Fyllning:
– mandelmassa
– rumstempereratsmör
– valnötter (valfritt)
– sirap (valfritt)
 
Observera: Vill ni ha mer saftiga lussebullar så ska ni inte ha i för mycket mjöl, eftersom det finns en risk att de blir för torra då. =)
 
 
Gör så här:

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter (minst).

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i fyra bitar och använd lite av degen i taget. Ha resterande deg i bunken med duk över. Sedan formar ni bullarna som ”lussekatter” eller gör bullar med fyllning.

8. Om ni vill göra bullar: Kavla ut degen, bre på smör, riv mandelmassa över, tillsätt några droppar sirap här och var, men inte för mycket (går även att utesluta).

9. När ni fyllt en plåt med bullar/lussekatter, låt jäsa i minst 45-50 minuter.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Process i bilder:

 
Lycka till!
 
Kram,
Melissa

2 Kommentarer

  1. Hej Melissa! Blir det ngn smakskillnad om man skippar kassela. Jag har alltid bakat utan kasella och dom blir jätte goda och saftiga. jag törst inte ha i kassela, vill inte ändra på mitt recept är rädd att dom kanske blir mindre goda hihi.

    Har du du eller ngn annan här provat med och utan så skulle ja uppskatta om ni kunde skriva vilken ni gillade mest och hur ni upplevde smak skillnaden.

    Kram och god jul!

    Svar:
    Hej Tin,De finns många recept utan kesella. Jag tycker att du ska följa ditt recept som du har, men du kanske kan tillägga någon god fyllning om du gillar det? =)
    Får jag fråga varför du inte gillar kesella?
    Kramis
    Melissa
  2. Hej igen! Jag har inget emot kassela. Jag har inte haft det i mina bullar för jag har inte vågat ändra på receptet 🙂

    Jag kanske ska göra en liten sats med kassela för att jämföra kanske blir dom ännu godare.

    Kram

    Svar:
    Jaha, jag förstår. A men testa bara för att veta skillnaden. Jag däremot har aldrig gjort utan kesella, så det ska jag testa nästa gång. =) Många kramar
    Melissa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *