Vinbladsdolma recept (vegetarisk)
Ikväll kommer jag att få hem gäster. Jag gillar att bjuda på meze så jag tänkte dela med mig mitt recept på en vegetarisk variant av vinbladsdolmar.
Ingredienser
Portioner: ca 15
2-3 paket med vindruvsblad (Midyat)
ca 200-400g g kortkornigt ris
2-3 st röd eller gullök (finhackade)
15 st vitlökar (finhackade)
2-3 citroner
1 dl olivolja
1 dl finhackade valnötter
2 dl finhackad potatis
2 dl finhackad persilja
1 dl finhackad mynta (går bra med torr)
1 dl salladslök
5-7 st finhackade chaminjoner (färska)
2-3 st finhackad paprika (olika färger)
3dl tomatpuré
5 dl krossadtomat
2 dl ajvar
Kryddor:
3 msk salt
1 msk svartpeppar (finmalen)
2 msk stark rödpaprika
1 msk sumak (en syrlid krydda som finns att köpa i flesta matbutiker)
3 tsk kryddpeppar
Kokspad:
ca 4 dl vatten (fyll vatten så den täcker den översta lagret av vinbladsdolma)
2 msk olivolja
Gör så här
1. Finhacka lök, salladslök. potatis, vitlök, paprika, champinjoner, persilja, mynta och valnötter
2. Tillsätt tomatpuré, krossadtomat och ajvar. Tillsätt sedan kryddorna.
3. Lägg riset i blöt 10 minuter.
Blanda ihop allt och smaka fyllningen så allt är godkänt =)
4. Lägg upp ett vinblad, placera en matsked fyllning på och rulla till en cigarr.
Följ instruktionerna i bilder
När grytan är full med dolmar kokar man dem i 1 timme i kokspadet.
Viktigt är att låta de koka i högvärme i 4 min, sedan sänker ni värmen till låg värme och låter de koka sakta.
Placera gärna en liten tallrik på dolmarna och pressa den. Sätt sedan på locket.
Smanklig måltid kära vänner =)
//Melissa
Ps. Detta är mitt eget recept på vinbladsdolmar, det finns olika recept på vinbladsdolar så googla gärna andra varianter eller fråga nära och kära som själva gör dessa. Bra att jämföra lite. Dessutom är det oerhört svårt att skriva ned ett recept med exakta mått. Jag kör på känsla och det funkar alltid bäst.