Dagens middagstips: GI Köttfärspaj
Pajdeg
1 paj, ca 4-5 portioner
Du behöver:
- 1 ½ dl grahamsmjöl (eller fullkorn dinkelmjöl)
- 1 ½ dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
- ½ tsk salt
- 3/4 dl olivolja
- ½ dl vatten
Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Medan du väntar på att pajdegen skall bli färdig, börjar du förbereda pajfyllningen. så här såg min fyllning ut:
- 1 stor rödlök
- 2 msk margarin eller smör (olivolja GI)
- 100 g champinjoner
- 400 g köttfärs
- 1 röd paprika
- 1-2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 2tsk svartpeppar
- tsk chili peppar
- 2 ½ dl vatten eller passerade tomater
- ½ dl chilisås
- 2 msk tomatpure
- ca 50 g (1-2 dl) riven ost
När köttet är färdigstekt tillsätter du grönsakerna och lägger in resten av kryddorna och såsen.
Låt de gärna stå å puttra i låg värme i några minuter
Min pajdeg var inte så jätte fin för att min form var för stor med de e okej tycker jag. Känn efter om pajdegen hårdnat lite sedan tar du ut den ur ugnen. Låt den gärna stå i några minuter å svalna, sedan lägger du fyllningen över.
Sedan är det dags att förbereda äggstyvningen. Jag använde mig då av:
Fyllning:
- 2 ägg
- 2dl lätt creme fraiche
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 1/2 dl ost
- lite grönlök för smakens skull
Rör om ingredienserna enligt nedan. sedan häller du den över kött fyllningen men inte så den täcker hela formen utan lagom. jag berättar varför sen.
Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter
Om du tittar på bilden nedan så blev det lite översvämning av fyllningen p g a att jag fyllt för mkt, men det gör inget förutom att ugnen blir smutsig. =) då kan man lägga alimiumfoile under så droppar det där hehe.
Medan du väntar på att pajen blir färdig kan du passa på att diska å städa lite.
Voila nu är pajen färdig. Jag hoppas det smakar gott för er för det gjorde det för oss!
Jag och min man åt halva pajen under en måltid riktiga gamar!
Ett tips som ni bör tänka på är att inte alltid följa recept till punkt å prick utan fristyla lite kör med ögonmott å smaka av och känn efter om något saknas, så kompletterar ni det.
Gillar ni tjockare botten då gör ni lite mer pajdeg.
Lycka till!! =)