Cheesecake (fryst)
Tid: 30 min + 5 timmar i frysen
Ingredienser:
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g philadelphiaost
- 3 dl vispgrädde
- 10 st digestivekex
- ev. 1 st citron
- eller ca 0,5 tsk citronarom och ca 3 msk saft av pressade citroner
Garnering: Pressad fryst hallon.
Gör så här:
Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.
Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.
Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).
Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.
Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.
Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.
Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå eller endast i botten beroende på hur man vill servera den.
Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering
Lycka till & Smaklig måltid
åååhhh en till recept. Taooooudi 😀
Du får det att se sååå perfelkt ut hehe
det ser gott ut! men jag förstår inte riktigt vad du menade men dem två första bilderna? ska man blanda socker och vaniljsocker i den vita delen av "ägget" ?
hur brukar du servera din cheesecake, kexsmulor bara på botten eller också ovanpå??
Hej Anonym,
De första bilden då separerar du på äggulorna och äggvitorna (separata bunkar) och följer receptet som står.
Anonym nr 2,
Man kan servera kexsmulor i botten och ovanpå, eller bara i botten.
Jag serverar gärna med upptinade hallon/bär som jag mixar till en sås och garnerar över kakan.
Kram,
Melissa