Gårdagens middag + Födelsedag
Hejsan mina kära läsare..
Igår fyllde pappa år, (Grattis farsan!!) så jag bjöd hem mina föräldrar och svärföräldrar på italianomiddag.
Normalt gillar jag att göra plockmat och meze från det Assyriska/Syrianska/Libanesiska köket.
Men igår ville jag göra något annorlunda så jag gjorde min specialpasta gjord på färsk tomatsås och grädde.
Jag började med att skära tomaterna i små tärningar för att sedan låta de koka i en kastrull med lite olja, salt och socker.
När de börja puttra kan man sänka värmen till lägsta. Jag tillsätter färsk persilja och basilika samt vitlök. Sedan häller jag i en annan tomatsås gjord på basilika (finns på Ica Maxi). Därefter kan man tillsätta lite mer kryddor som paprika, svartpeppar, salt och pesto. Jag lade även in finhackad rödlök för att ge såsen en fylligare konsistens. Hela sås blandningen ska puttra i låg värme i ca 40 minuter.
Sedan häller jag i 5dl matlagningsgrädde och låter såsen koka i ytterligare 10 miuter. Smaka av och tillsätt kryddor.
Sedan kan man förbereda vitlöksbröd. Jag använder avlånga bauguetter som jag skär diagonalt och delar i mitten. Vitlökssmöret är gjord på smör, extravirginolja, salt, svartpeppar, stark paprika och ca 3 vitlöksklyftor.
Medan såsen puttrar kan man förbereda grönsakerna till pastan samt även marinera kycklingen. (kycklingen kan vara bra att tina upp några timmar innan tillagning)
Marinaden till kycklingen består av: 1 msk pesto, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk grillkrydda, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar.
Gönsakerna består av röd och grön paprika, rödlök och 10 st champinjoner.
När pastan är färdi kokt och såsen smakar bra. är det dags att steka kycklingen och sedan grönsakerna. När de fått en gyllenebrunfärg är det dags att krydda med lite salt och peppar samt grillkrydda. Därefter heller ni över såsen och låter det puttra i några minuter. Smaka gärna av då och då och kolla kryddorna. =)
Sedan häller ni över pastan och blandar om. Tillsätt gärna färsk basilika, ruccola och avsluta med santa lucias mozarella tärningar över pastan.
Servera pastan med ruccola över, det är fantastiskt gott!
Servera gärna också aptitretare vid sidan om. Dessa krutonger kommer från Zeta (och finns i alla matvaruhus). Lägg pesto, basilika blad, liten skiva mozzarella och en halv coctailtomat på varje krutong.
Jag skrev inte recceptet så noggrant, om ni har frågor om denna rätt så får ni gärna skriva i kommentarsfältet så guidar jag er lite.
Smaklig måltid! =)
kram,
Mel
Ps. Vi hade en super trevlig kväll, men kameran glömdes bort efter den goda middagen…=)
Dom där krutongerna ser goda ut men har du nått annat allternativ istället för pesto? eller va det den som lyfte smaken?
Hej Sara!
Jag älskar pesto. Men ett annat alternativ är olivtapenat eller olivröra, philadelphia ost med persilja och några skivor morötter.
mvh,
Melissa
Gumman det där ser jätte gott ut. Finns receptet någonstans eller kan du skriva upp det? Vill gärna testa och laga 😉
Heej Vicki!
Jag ska göra en uppdatering å skrivs receptet mer noggrant
puss å kram,
Melissa
Super!
Vilken tomatsås är det du köper?
Är det kycklingfile man ska använda?
Ska testa detta i helgen. Mums…det ser gott ut hihi.
Trevlig helg gumman.