GI Köttfärspaj med grönsaker
Köttfärspaj GI Pajdeg
1 paj, ca 4-5 portioner
– 1 ½ dl grahamsmjöl (eller fullkorn dinkelmjöl) ( fiberhavregryn går också!)
– 1 ½ dl vetemjöl
– 1 tsk salt
– 3/4 dl olivolja
– ½ dl vatten
Pajfyllning:
– 1st rödlök 1 st gullök (små)
– 2 msk olivolja (Extra virgin GI)
– 5-8 st champinjoner
– 400 g köttfärs
– 1 röd paprika
– 1-2 morötter
– 2 vitlöksklyftor
– ca 50 g (1-2 dl) riven ost (till garnering)
Kryddor & sås
– 2 tsk salt
– 1 tsk kanel (till köttfärsen, valfritt)
– 2 tsk svartpeppar
– 2 tsk chili peppar
– 1 tsk grillkrydda
– 1 tsk paprika pulver
– 1 burk passerade tomater
– 1 dl färsk persilja
Äggstyvning
– 2 st ägg
– 1 tsk paprika pulver
– 2 dl lätt creme fraiche
– 1 tsk salt
– 1 tsk svartpeppar
– 1/2 dl riven ost
Gör så här:
1. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke.
2. Rör ihop med olivoljan.
3. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.
4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter.
Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
5. Medan du väntar på att pajdegen skall bli färdig,
börjar du förbereda pajfyllningen.
6. Efter att du skurit grönsakerna kan du börja steka köttfärsen i olja eller smör.
7. Tillsätt samtliga kryddor (typ hälften av måtten).
8. När köttet är färdigstekt tillsätter du grönsakerna och tillsätter resternade kryddor samt sås.
9. Låt de gärna stå och puttra på låg värme i några minuter.
10. Ta ut pajformen och låt svalna i några minuter.
11. Fyll pajformen med lite fyllning åt gången (täck nästan hela skalet)
12. Vispa ihop äggstyvningen.
13. Häll över äggstyvningen och garnera med riven ost över.
14. Grädda pajen i ca 20 minuter på 175 grader
Voila! Färdig paj redo att serveras. =)
Lycka till!