Middagstips: Potatisgratäng, kyckling & auburgineröra
Potatisgratäng- recept
Man behöver inte använda grädde i en potatisgratäng- det går bra med mjölk också! Knepet är att koka potatisskivorna i mjölken innan. Då gör stärkelsen i potatisen gratängen krämig.
5-7portioner
– 10-20 potatisar (beroende på storlek)
– 1/2 purjolök (den gröna delen)
– 1st rödlök
– 2 portabello champinjoner eller 5 vanliga champinjoner.
– 4 vitlöksklyftor
– 6 dl mjölk
– 3 tsk salt
– 2 tsk svartpeppar
– 1 tsk smör
– 4 dl riven ost
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla purjolöken, löken och finhacka (eller pressa) vitlöken. Ni kan skiva champinjonerna i lite större skivor.
2. Hetta upp mjölk i en kastrull och lägg i potatisskivorna, vitlöken, champinjoner, purjolök, rödlök. Låt koka up och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i ca 5 minuter.
3. Smörj en ugnsform och lägg i potatis-,lök-, champinjon- och mjölkblandingen. Strö på riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter. Lägg på ugnsfolie om gratängen blir för mörk. Temperaturen bör vara 175 grader.
4. Klar, färdig att servera
Auburgineröra- reccept
Färsk auburgineröra är ett att mina favorit tillbehör till mat och meze. Den är super enkel att göra.
– 2-3sr Auburginer
– 2 msk turkisk eller grekisk yougurt
– 3 vitlöksklyftor
– 1 tsk stark paprika
– 2 tsk salt
– 1 msk olivolja
– 2-3 msk färskpressad citron
– 2-3 msk tahine (finns i samtliga matvaruhus)
1. Lägg auburginerna i ugnsform och blacera i mitten eller nederast av ugnen i 200grader. De bör vara inne i ca 30-50 minuter. Titta gärna till auburginerna och vänd på de, så att de får en jämn färg.
2. Pressa vitlök och placera yougurt, tahiner, olivolja, citron och kryddorna i en blandbar skål.
3. När auburginerna är genomstekta (känn på de) och mjuka, är det dags att skära de i mitten och ta ut fyllningen med hjälp av en sked (som på bilden). Sedan är det dags att mosa och blanda ingredienserna till en jämn röra. Om du har en mixer kan du göra ingerienserna där en kort stund.
4. Smaka av och tillsätt ev. salt eller citron om det saknars.
Kycklingmarinad
– 3 vitlöksklyftor
– 3 tsk grillkrydda
– 2 tsk paprikakrydda
– 1 tsk chilikrydda
– 1msk olivolja
– 1 tsk svartpeppar
1. Tina upp kycklingen några timmar innan tillagning.
2. Blanda kryddorna och vitlöken tillsammans med kycklingen. Låt kycklingen suga i sig marinaden i 1 h. Sedan är det bara att placera de i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45min.
Görnsakssallad
Servera tillsammans med en härlig grönsakssallad.
Smaklig måltid
Hej mellisa… Skönt nu vet jag vad jag ska laga till middag idag potatisgratäng Med kykling =) tack.
Men en fråga så som jag förstår så kokade du upp hela grytan innan du la den i en ungsform. Ska man koka allt?
Hej där!
Absolut, jag kokade mjölk och potatis först i fem minuter. Sedan lade jag de i ugnsformen =)
Lycka till
mvh
Melissa
Älskar dina matlagningsrecept 🙂 Speciellt att du tar med bilder också. Vad duktig du är som alltid lagar till "sallader och andra godsaker" förutom själva huvudrätten. Jag skulle nog vara alldeles för lat för det, hehe! Tur att jag fortfarande bor hemma 😛
skulle du inte kunna lägga ut lite enkla recpet på sallader? Om du har några?
Kram fina!
Hej Angela!
Vad kul att du uppskattar mina recept. Jag anstränger mig verkligen för de haha. Jag kommer absolut lägga mer recept på sallader. Särskilt nu när värmen (snart) är här =)
Kram på dig sötis
Hej Mellisa!!
Jag gillar verkligen dina matrecept.. Jag är nygift o har lite svårt med att laga mat men det är så enkelt o laga när man följer efter dina eftersom du har bilder me oxå.. Det skulle vara kul om du la in lite fler recept oftare. Då får ja mer hjälp =)
MVH/Kati
Hej Kati!
Tack så mycket för din kommentar. Och för dina komplimanger. Jag lovar att uppdatera med fler matreccept. Jag har massorpå datorn, men måste bara sortera allt o skriva ut ett ordentligt reccept så det blir lätt å följa. Jag är så glad över att de uppskattas!
Var inte rädd för köket, det är sååå roligt när man väl kan det =)
Många kramar