Önskemål…
Anonym:
”Hej nu får du förklara vad som finns på dom där krotongerna och vad är det för slags krotonger du har köpt.. Vill även veta vad du har kryddat blomkåls salladen.. Och hur man gör dippen till morötterna 🙂 Haha nu blev det mycket men du e duktig på sånt.. Tacksam för svar”.
Hej på dig.
Självklart ska du få veta vad som finns i dessa: 🙂
Blomkålssallad:
– Blomkål (2st)
– 4-5 msk färskpressad Citron
– 2 tsk Salt
– 2 tsk Mynta
– 2 tsk Stark paprika krydda (en tjockare variant)
– 1 tsk syrlig lila krydda (Sumak) (Tack Julia, jag hade det i tungan!)
– 1-2 klyftor vitlök
– 4 msk Olivolja
(smaka alltid av och kolla om det saknas något)
Krutongerna/aptitretare: Bröd och grönolivröra
Olivröra:
För det mesa gör jag alltid svartolivröra av turkiska oliver. Men för engångsskull ville jag pröva på grönolivröra. De gröna oliverna är kärnfria (med rödpaprika i).
Jag änväde en hel burk och hackade dessa till de blev riktigt små (går bra att mixa).
Jag använde:
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
2 tsk stark paprika krydda
1dl olivolja
(jag har inte använt salt eftersom oliverna är saltade, smaka alltid olivröran utan salt och salta i efterhand)
Olivröran lade jag sedan på bröd (turkisk bröd ej pita). Jag skivade bröder i längder och delade de sedan i mindre bitar 1cm x 1 cm och delade även dessa i mitten. Sedan lade jag en halv tsk olivröra i varje brödbit. Jag dekorerade sedan dessa med färsk hackad persilja och en paprika skiva =)
Dip till morötterna:
3 dl Turkisk yougurt
1 tsk salt
1 tsk mynta
1 tsk stark paprika krydda
2 vitlöksklyftor
1 msk persilja
(blanda och smaka av)
Lycka till =)
Lycka till
kram,
Melissa
Tack så mycket för svaren!
Hälsningar kristin
Hej Melissa!
Jag såg att du skrev ner kryddorna till din blomkålssallad men visste inte vad den "lila syrliga" kryddan heter på svenska. Om det är humsitho du menar så heter den Sumak (rhus coriaria) på svenska och även på turkiska.
Tänkte att det kunde vara roligt att veta namnet på den, speciellt om du ska ge ut en kokbok 😀
Keep up the good work girl!!
Julia
Heej Julia!
Tusen tack för kompletteringen. Du vet hur det är, när man vet något, men ibland så fastnar det bara.
Stor kram!
//Melissa