Recept: kyckling- och potatisgratäng ala Brazil
Ingredienser:
Kycklingfiléer: 800g-1000g
1 liter mjölk
1-2st citroner
4 klyftor vitlök
8st mellanstora potatisar
250g mjukost
Ost till garnering
Kycklingbuljong
2tsk Salt
3tsk svartpeppar
1. Tina upp kycklingfiléerna. Sätt ugnen på 200grader. Marinera kycklingen och tillsätt citronsaft från 1-2 citroner, pressad vitlök, salt, peppar, olivolja och lite vatten. Täck för med aliminiumfolie och lägg in i ugnen. Kycklingen skall tillagas i ca 1 timme. När den är färdig, ta ut den och skiva kyckligen i 3-4 delar.
2. Skala och skiva potatisen (ganska tjocka skivor). Lägg in en kycklingbuljong i vattnet och koka upp allt. Kolla till potatisen då och då. Den får inte vara för mjuk då den även skall tillagas i ugnen. När potatisen är klar så sila bort vattnet.
Bechamelsås:
3. Smält smör i en kastrull (4 msk). Vispa i mjölet (4msk). Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. När såsen börjat tjockna så lägger ni i mjukosten.
4. Smörj en ugnsform ordentligt. Placera potatisskivorna runt hela formen och i botten. Lägg sedan i kycklingen över. Om Ni har fått över lite kycklingbuljong så häll över lite av den på kycklingen och potatisen.
5. Häll över ostsåsen och garnera med ost på toppen. In med gratängen i ugnen på ca 200grader. Gratängen är färdig när den fått lite färg. Servera med ris. 🙂
Lycka till!
älskar dina recept :)) det står att man ska dela kycklingen i 3-4 delar, menar du varje file då?
Hej Vicki,
Tack snälla. 🙂 Yes varje filé i 3-4 delar, eller så som du önskar. Det är inte så jätte viktigt 🙂
kramis
Ska man använda några andra kryddor när man marinerar kycklingen förutom det du skrivit där?
Hej Madde:
Nej det ska bara vara salt, peppar, citron, vitlök och olivolja. Ostsåsen ger också mycket smak. 🙂
kramis
Ser väldigt gott ut! Ska nog testas imorgon. 🙂
Hej Helena,
Hoppas det smakar. 🙂
kram
Ser gott ut 🙂 hur gör du ostsåsen?
Hoppsan sÅg att du redan skrivit
Hej Sims,
Hoppas det blev bra? 🙂
kram