Svar på fråga: Till Lisa
Liza om Midsommarafton + midsommardagen= mkt mat!:
Gud, din blogg upptäckte jag nu, klockan sju på morgonen och har suttit o drägglat en timme nu, över all god mat du delar med dig av! Haha. Snälla, jag skulle jättegärna vilja veta hur du gör falafel, och dolma? Det här är nämligen två av mina favoriter, men har aldrig gjort hemma själv!
Fortsätt med att skriva skriva skriva i din blogg, och om du ger ut en kokbok är det nog jag som köper den först av alla!
Ha det toppen!
Kram
Ingredienser
Portioner: ca 15
ca 50-70 st vinblad
ca 200 g kortkornigt ris
2 st lökar (finhackade)
15 st vitlökar (finhackade)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja
1 msk socker
1 dl finhackade valnötter
2 dl finhackad potatis
2 dl finhackad persilja
1 dl finhackad mynta (går bra med torr)
1 dl salladslök
5-7 st finhackade chaminjoner (färska)
2-3 st finhackad paprika (olika färger)
3dl tomatpuré
5 dl krossadtomat
1 dl ajvar
Kryddor:
2 msk salt
1 msk svartpeppar (finmalen)
2 msk stark rödpaprika
1 msk sumak (en syrlid krydda som finns att köpa i flesta matbutiker)
3 tsk kryddpeppar
Kokspad:
ca 4 dl vatten
2 msk olivolja
Gör så här
1. Finhacka lök, salladslök. potatis, vitlök, paprika, champinjoner, persilja, mynta och valnötter
2. Tillsätt tomatpuré, krossadtomat och ajvar. Tillsätt sedan kryddorna.
3. Lägg riset i blöt 10 minuter.
Blanda ihop allt och smaka fyllningen så allt är godkänt =)
4. Lägg upp ett vinblad, placera en matsked fyllning på och rulla till en cigarr.
Följ instruktionerna i bilder
När grytan är full med dolmar kokar man dem i 1 timme i kokspadet.
Viktigt är att låta de koka i högvärme i 4 min, sedan sänker ni värmen till hälften och låter de koka sakta.
Placera gärna en tallrik på dolmarna och pressa de. Sätt på locket.
Smanklig måltid kära vänner =)
//Melissa
Ps. Detta är mitt eget recept på vinbladsdolmar, det finns olika recept på vinbladsdolar så googla gärna andra varianter eller fråga nära och kära som själva gör dessa. Bra att jämföra lite. Dessutom är det oerhört svårt att skriva ned ett recept med exakta mått. Jag kör på känsla och det funkar alltid bäst.
Hej Mel!!
Kom oxå på falafel.. har du nått recept till det 🙂
Kraaaam
Hej Kati!
Jag har inte lagt upp något recept på falafel. Men ska försöka görs det på måndag. Ska tillaga det oxå för dokumentationens skull. Sedan lägger jag upp det här för dej!
Kram,
Melissa