Gi bröd
Ca 20 st
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
5 dl vatten
50g jäst
½ solrosolja
2 msk honung
2-3 tsk salt
½ dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
6 dl vetemjöl
Ps. vill nu ha mörkare bröd så minskar ni på vetemjölet och tillsätter i stället mer dinkel eller grovt rådmjöl
Gör så här
Rosta solros och pumpakärnor i en torr stekpanna under omörning tills de fått en brun färg. Låt svalna
Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, honung(man man vill ha sötma, annars skippa det, salt, linfrön
Blanda ner rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen blanda ner de rostade fröna. Arbeta degen ytterligare en stund. Täck degen med en bakduk i ca 45 minuter till den jäst klart.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma en längd och skär upp i mindre bitar.
Blanda ytterligare pumpa och solroskärnor till garnering. Pensla bullarna med vatten och doppa de i fröblandningen. Placera bullarna på en bakplåt och låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30 minuter. Sätt på ugnen i 250grader
Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i ca 6-15 minuter beroende på vilken ugn man har. Som ni ser är inte mitt bröd bullaktiga utan platta och detta är smaksak hur ni väljer att göra de.
- Lycka till!