Mellose.se | Make up & Hairstylist

Testfakta- Hälsofarliga ämnen i duschtvål

Hälsofarliga ämnen i duschtvål för barn

Skärmavbild 2016-11-12 kl. 22.09.10

(klicka på bilden för att komma till sidan)

 

Bara fyra av sexton bad- och duschprodukter för barn får grönt ljus i Testfaktas granskning. Klädkedjan Lindex lovar att plocka bort värstingen Disney Frozen duschgel från hyllan.

 

PUBLICERAT 04 NOVEMBER 2016 AV: MARTIN HANSSON

Allergena ämnen, misstänkt hormonstörande ämnen och ämnen som är giftiga vid förtäring. Det är vad man hittar i vanliga badskum och badtvålar för barn, visar en granskning som Testfakta låtit kemi- och hållbarhetskonsultföretaget Goodpoint göra. Bara fyra av sexton produkter får grönt ljus.

 

– Vi blev förvånade över att flera produkter innehåller dessa ämnen eftersom det är produkter riktade till barn, säger Gabriella Silfwerbrand vid Goodpoint.
Värstingen är Disney Frozen Duschgel, inköpt på Lindex. Förutom parfym och skadliga konserveringsmedel innehåller produkten ett klassat allergent UV-filter och det mycket omdebatterade ämnet propylparaben som större delen av kosmetikabranschen fasat ut. Det har i studier visat på hormonstörande effekter och just nu utreder EU om ämnet ska klassas som reproduktionstoxiskt för människor.
Enligt Miriam Tjernström, presschef på Lindex, är propylparaben förbjudet i företagets produkter sedan 2015.

– Denna produkt har dessvärre passerat vår kontroll. Vi beklagar detta och kommer dra in den från försäljning, säger hon.
Lindex säljer även Starwars Bath and Shower Gel med konserveringsmedlet methylisothiazolinone på ingredienslistan. Ämnet är klassat som både allergent och giftigt vid förtäring.

 

– Enligt EU:s oberoende vetenskapskommitté SCCS anses detta ämne säkert att användas i vissa halter i produkter som sköljs av och vi har därför inte tagit steget att förbjuda det, säger Miriam Tjernström.
Båda Lindex-produkterna får rött ljus i Testfaktas granskning tillsammans med badskummet från Burts och duschkrämen från Weleda som båda innehåller det kända allergiframkallande parfymämnet limonene.
Åtta av produkterna blir markerade som orangea i undersökningen. De innehåller inga giftiga eller klassade allergena ämnen, men däremot ämnen som är skadliga vid förtäring eller parfymämnen som kan vara allergena.
Granskningen visar också hur svårt det är att som förälder hitta parfymfria badprodukter till sina barn. Kända märken som Bamse och Alfons Åberg innehåller oftast parfym liksom även apotekens egna varumärken. Detta trots att såväl

 

Läkemedelsverket som andra experter rekommenderar parfymfritt till barn.
– Som myndighet kan vi inte gå in och ha åsikter om affärsdrivande verksamheters produktutbud så länge produkterna följer reglerna. Men det är trist om föräldrar inte ges möjligheten att välja parfymfritt. Det gäller såväl apotek som andra återförsäljare, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.
Att barnprodukter innehåller kända allergener är så klart ännu värre, enligt Tomas Byström.

– Det finns ingen bra anledning att ha dessa ämnen i den här typen av produkter. UV-filter är dessutom nästan alltid problematiska för miljön och bör bara finnas i solskyddsprodukter, säger han.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats