Mellose.se | Make up & Hairstylist

Gift i vårt hem: Bisfenol A

Hej alla fina,

Hoppas ni mår bra. I somras hade jag ett långt samtal med en god vän till mig som jobbar som cancer forskare i USA. I vårt samtal tog vi upp olika orsaker till att cancer ökat kopplat till vår matkonsumtion (processat mat som halv-helfabrikat, sötningsmedel, läsk, chips, snabbmat, godis mm.) Så lösningen till detta är att försöka handla närodlat samt ekologiska varor och undvika att köpa färdig-mat i den mån det går. Men det som var intressant i vårt samtal är de gifter som finns i våra hem i vårt kök, barnens rum som många av oss egentligen inte är medvetna om och det är PLAST. Samtidigt kan finns det dålig plast (kolla märkning på era plastsaker hemma) och lite bättre plast. Men det ultimata är att försöka minska användningen av plast i den mån det går..

 

Jag har samlat lite artiklar här på en och samma plats och längst ned finns källa om ni skulle vilja läsa lite djupare om ämnet.

 

Vad är plast?

Livsmedelsverkets beskrivning av plast är att plastmaterial oftast består av en så kallad polymer samt olika tillsatser. En polymer är uppbyggd av en lång kedja av likadana molekyler, monomerer, till exempel eten, vinylklorid eller styren. Tillsatserna, till exempel mjukgörare, stabilisatorer, antistatmedel och färgämnen, används för att påverka plastens egenskaper. Tillsatser används också i plasten för att underlätta vid själva framställningen.

plast

 

Vad är Bisfenol A enligt Kemikalie inspektionen

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor. Det tyder på att de flesta av oss hela tiden får i oss låga doser av ämnet. Det sker främst genom mat och dryck som varit i kontakt med polykarbonatplast eller epoxi eftersom rester av bisfenol A kan läcka från materialen.

Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor i hela EU. Sverige har ett eget förbud mot bisfenol A i matförpackningar för barn upp till tre år. Kemikalieinspektionen har föreslagit att bisfenol A ska förbjudas i termopapper som används i bland annat kvitton och biljetter.

(källa: Kemikalieinspektionen)

 

Bisfenol A- Vad är det och vart finns det?

Bisfenol A är en fettlöslig och östrogenhärmande substans som finns på insidan av konservburkar, läskflaskor och i många plastartiklar som ska tåla värme, till exempel nappflaskor och lunchlådor.

Studier har visat att Bisfenol A kan innebära en påverkan på beteende, reproduktion och hjärnans utveckling samt även risk för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och cancer.

Vid Uppsala universitet studerar forskaren Monica Lind det kemiska ämnet, bisfenol A.

– Vår hypotes är att ämnet påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Detta kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind.

– Det finns mer än 100.000 kemikalier i bruk i EU, varav mindre än 5 procent är toxikologiskt testade. Vi forskare har länge försökt uppmärksamma detta problem, utan större framgång, säger Monica Lind.

 

Hur farligt är Bisfenol A, BPA, för vår hälsa?

Bisfenol A, BPA, är en av ett antal kemikalier som kan störa hormonsystemet i kroppen. Sedan 30-talet är det känt att Bisfenol A kan härma det kvinnliga könshormonet, östrogen. Genom studier på råttor har man sett att Bisfenol A påverkar fertilitet och reproduktion.

En brittisk studie på cirka 1.500 vuxna amerikaner, som publicerades i januari 2010, visar att människor med höga halter bisfenol A i urinen i större utsträckning drabbas av hjärtsjukdomar.

….

Enligt Karolinska institutet har hälsorisker som störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet rapporterats i djurförsök.

År 2008 kom en studie på hälsoeffekter hos människor. Där fann man ett signifikant samband mellan halter av BPA i urinen och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Andra studier har gjort kopplingar mellan högre koncentrationer av BPA i blod och effekter på äggstockar samt ökad risk för missfall.

Andra hälsorisker som tros ha ett samband med bisfenol A är skador på hjärnan, hyperaktivitet, ökad aggressivitet, försämrad inlärning, tidig pubertet, äggstocksrubbningar samt ökad prostatastorlek och minskad spermieproduktion

(källa: Sund.nu
Fakta:
Här finns bisfenol A:
Konservburkar
Läskburkar
Matlådor
Nappflaskor
Vattenflaskor
Sportflaskor
Vattenreservoarer
Tandfyllningsmaterial
Aluminiumburkar
Vattenkylare
Solglasögon
Bildelar
Sportutrustning
Elektronisk utrustning
Ögonlinser
Plastleksaker
Kartongförpackningar
Så undviker du bisfenol A
– Byt till flaskor och burkar av glas eller rostfritt stål.
– Värm inte mat i matlåda i micron, lägg över på tallrik innan värmning istället.
– Undvik att äta mat från konservburkar.
– Använd inte plastföremål som är repiga eller trasiga, till exempel nappflaskor, leksaker, matlådor och sportflaskor.
– Undvik nappflaskor och andra plastföremål med symbolen 7 på undersidan.
.
plastguide_5348471a9606ee7d6784074f
Denna bild hittade jag på google och den är jätte bra att utgå ifrån när det gäller märkning av plast samt vilket man ska kasta eller behålla.. Särskilt bra att tänka på när det gäller barnens leksaker.

Kolla symbolerna!
Siffrorna anger plastproduktens huvudsakliga plast, och inte eventuella tillsatser. Därför kan det vara bra att vara extra restriktiv när det gäller plast som är i kontakt med mat. Symbolen med ett glas och en gaffel på plastprodukter är en EU-märkning som betyder att plasten är gjord att använda för livsmedel.

(källa: Sund.nu

 

Välj hellre glas
Plast som inte har siffermärkning då? En bra tumregel för alla plastprodukter är att bara använda en plastförpackning till det den är avsedd för. Använd till exempel inte gamla glassburkar som matlådor eller PET-flaskor som påfyllbara törstsläckare. De förpackningarna är inte gjorda för att återanvändas. Köp hellre matlådor som tillverkats speciellt för att förvara mat i. I stället för att dricka ur en gammal pet-flaska kan du köpa en träningsvattenflaska gjord av sjyst plast – eller allra helst dricka ur glas eller glasflaska. Googla annars på ekologiska vattenflaskor så hittar ni olika varumärken som säljer dessa.

 

En bra tumregel
En annan bra tumregel kring omärkt plast är att den inte ska hettas upp. Värm till exempel inte plastförpackningar i micron. Då hamnar plastkemikalier lätt i maten. Du bör också vara extra försiktig med kombinationen av fet mat och plast, eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, ost eller oljor i glasförpackningar.

 

PET Polyeteneterftalatplastsymbol
PET-plast används ibland annat i returflaskor och livsmedelsförpackningar för flytande livsmedel, grönsaker och i ugnståliga förpackningar. Även polyestertyg är gjort av PET. PET-plast anses generellt har en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.
TIPS! Skaffa en vattenflaska i annat material.

 

PE-HDPolyetylen med hög densitetplastsymbol
Polyetylen med hög densitet är används i förpackningar för flytande produkter som mejerivaror, smör och rengöringsmedel. Den finns också i allt från motorolja till skärp och väskor.
PE-HD har låg miljörisk med får inte hettas upp!

 

 

PVC  – Polyvinylkloridplastsymbol
PVC-plast finns ibland annat leksaker och butiksförpackningar för kött och grönsaker.  Det finns också i mjuk plastfilm för mat och förpackningar för rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, plastmattor, ytterväggar och rörledningar. PVC-plast är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier.
TIPS! Undvik så mycket som möjligt. Hetta absolut inte upp. Köp PVC-film utan mjukgörare.

 

PE-LDPolyetylen med låg densitet plastsymbol
Polyetylen med låg intensitet finns förpackningar till bröd, fryst mat, plastpåsar, kläder och möbler.
Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker, men ska inte hettas upp.

 

PPPolypropylenplastsymbol
Polypropen tål höga temperaturer och finns därför i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn. Plasten finns i allt från sugrör till ketchupflaskor. Ämnet har låga miljö- och hälsorisker.

 

PSPolystyrenplastsymbol
Polystyren finns i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för till exempel sallader. Det förekommer också i leksaker, datorer och köksmaskiner. PS tillverkas av etylbensen som enligt vissa forskarrapporter tenderar att hamna i den förpackade maten. Hälsoeffekterna av etylbensen på människor är dåligt belagda, men djurförsök har visat på lever-, njur- och testikelskador. Polystyren finns också i expanderad form i frigolit och cellplast, som bland annat finns i köttförpackningar. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel, vilka är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande.
TIPS!
Undvik så långt du kan!

 

Övriga plaster plastsymbol
Samlingsgruppen övriga plaster är en brokig kategori.  Bland ”sjuans” plaster hittar du i allt från ipods och skyltar till nappflaskor, sportflaskor och matlådor. Din stekspade för teflonpannan av polyamid hamnar också i den här kategorin. Bioplaster hamnar i den här kategorin och de är inte hälsofarliga. Men här finns också polykarbonat, en hård genomskinlig plast som ofta hittas i flaskor och karaffer. Polykarbonat innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som sedan åren 2011 är förbjudet i nappflaskor.
TIPS!  Undvik så mycket du kan, särskilt i närkontakt med mat!

(Källa: Kurera.se)

 

Nu kanske det blev väldigt mycket information på en gång för er, men jag har läst väldigt mycket om Bisfenol A, flatater och andra gifter som innehåller i plast och har därför bestämt mig att rensa rensa rensa så mycket det går. Jag har nog varit bland de värsta som använt plast väldigt mycket i matlagning (redskap) uppvärmning av mat (plasttallrik och matlådor) och faktiskt inte haft den blekaste aning om att det är giftigt). Jag har varit helt ovetande om detta.

Jag har även börjat rensa bland Michaels plast leksaker (alla som inte har CE-märkning slängs) och i köket ska jag försöka minska så mycket det går. Slevar, citruspress i plast, bestick, tallrikar, glas och matlådor i plast kommer att slängas även om de har märkning nr 5. Känns onödigt att utsätta oss själva för så mycket gifter när det finns andra alternativ som porslin och bestick av rostfritt stål samt glas. Alla får göra sin egen individuella bedömning och kolla vad som passar just er bäst. Men ska ni köpa plast så välj bra plast och kolla altid märkningen på baksidan! 🙂

plastbanta copy

Lånad bild från morotsliv

Mina julklappar till mig själv och familjen blir att byta ut kastruller till eco vänliga utan teflon, byta ut plast matlådor till glas med bpa fri plastlock, nya vattenflaskor och eco vänliga leksaker till Michael.

 

Här kan ni få lite tips om hur ni kan bli medvetna konsumenter på Morotsliv.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Monika

    Hej!
    Vad kul att se att fler blir medvetna, jag skulle rekommendera dig att läsa lite hos
    levagiftfritt, ekomorsan, johannaty.vimedbarn.se dom har super bra tips angående plastbantning!

    Kram

  2. Nadja

    Hade en kasta-allt-plast-dag förra året….tyvärr samlar man på sig ganska mkt med matlådor, flaskor och speciellt leksaker för barnen, finns sååååå mkt i plast där. Tack för tipset ang kastrullerna/pannor….ska kika på det.

    /
    Nadja

    1. mellose

      Hej Nadja!
      Du har såå rätt. I år kommer jag inte köpa plastlekasker till michael. får bli ekologiska, trä eller annat. De har ändå överflöd av allt. samma sak gäller köket. Rensar ut allt. Mina julklappar till mig själv blir massa nya köksartiklar hehe 🙂

stats