Mellose.se | Make up & Hairstylist

Recept: Köttfärs- och potatismosgratäng

Här kommer receptet på vår lunch idag: 🙂

Ingredienser:

400g Köttfärs

2st stora morötter

1 rödpaprika

1 rödlök

3-4 vitlöksklyftor

500g krossade tomater (jag använde I love eco från ICA)

frysta ärtor och morötter (valfritt)

Inlagda champinjoner (går bra med färska så klart!)

3 msk tomatpuré

Riven eller skivad ost

4 port potatismos

1 köttbuljong

1dl vatten

Förslag: När jag smakade gratängen idag tror jag att det skulle vara gott med lite skivad potatis i botten och aburginer. Men det är smaksak 🙂

Kryddor:

2 tsk salt (jag använde himalaya salt)

2 tsk svartpeppar

2 tsk kryddpeppar

1 tsk kanel (valfritt)

2 msk paprika pulver

2 tsk paprika pulver

 

 

1. Bryn köttfärsen med kanel (kanelen tar bort köttdoften, går att välja utan).

2. Förbered grönsakerna till köttfärssåsen.

3. Lägg i hackad lök, paprika, morötter, frysta ärtor och champinjoner. Tillsätt hälften av kryddorna tillsammans med skivad och pressad vitlök. Rör i tomatpurén och krossade tomater. Om man vill kan man strö på lite vetemjöl (1msk) och späd ut det med lite vatten. Smaka av och tillsätt resterande kryddor efter smak om ni så önskar.

4. Häll i färsen i botten på en smord ugnsform

5. Bred på moset och strö över/ eller lägg på ost skivor.

5. Gratinera i ugnen 250 grader i ca 15 minuter (tills gratängen fått en fin brun färg).

Servera med sallad till! 🙂

Potatismoset jag gjorde var färsk, men det går jätte bra med snabb potatismos.

 

Recept på potatismoset hittar ni nedan:

Ingredienser:

8 stora potatisar eller 16 små: jag använde rödpotatis, men det funkar jätte bra med fast, mjölig, färsk eller annan potatis ni gillar.

3 dl vanlig mjölk

4 msk smör (inte margarin)

1 ägg

1/2 dl potatisvatten

Kryddor: salt, peppar, chilikrydda

Tillagning:

  1. Skala och skiva eller tärna potatisen.
  2. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet (men spara lite av potatisvattnet).
  5. Värm upp mjölk, smör och vispad ägg (på låg värme) i separat kastrull.
  6. Tillsätt lite av potatisvattnet och mosa potatisen med en potatispress, stöt eller visp.
  7. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt, peppar och chilikrydda som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Smaka på moset och tillsätt ev. mer kryddor samt smör.
  9. Potatismoset är klart att servera.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats