Mellose.se | Make up & Hairstylist

Träning och halsont

Godmorgon kära vänner,

Hoppas ni mår bra? Hur har helgen varit? 🙂 Vi har haft en bra helg faktiskt. Inget att klaga över. Igår hade vi en lugn och skön söndag. Blev en sen lunch hemma hos svärföräldrarna, sedan åkte vi vidare hem till syrran och dem. 🙂 Jag hade planerat att träna idag efter att ha varit sjuk länge. Har fortfarande jätte ont i halsen och har nästan tappat bort rösten. Googlade lite kring detta, om det är farligt att träna när man har halsont. Läs gärna nedan information om detta:

Tumregel för halsont

Man skall alltid vara mycket försiktig med att träna när man har känningar av halsont eller riktigt ont i halsen. En tumregel som man aldrig bör gå ifrån är att; så länge förkylningen sitter i näsan så går det bra att träna lite försiktigt. Så fort det rör sig ner mot halsen skall man ta det mycket varligt.

Träna aldrig om förkylningen går mot halsen. Går förkylningen från hals mot näsa och snuva kan det vara okej med lätt träning men det är så klart formen för varje enskild individ som avgör om man bör träna. Känn alltid efter ordentligt först innan du bestämmer dig för att träna under en förkylning.

Vad kan hända?

Man hör tyvärr inte allt för sällan om exempelvis fotbollsspelare som faller ner kraftlösa på planen eller till och med avlider under träning eller match.

Anledningen till att det kan vara så farligt att träna under en förkylning då man har halsont eller feber är att risken för att få hjärtsäcksinflammation ökar. Har man fått en hjärtsäcksinflammation, eller perikardit, så har den dubbla hinnan runt hjärtat blivit inflammerad och vätska kan samlas mellan hinnorna. Detta gör att hjärtat får svårare att cirkulera blodet. Man kan dessutom ibland sammtidigt fått hjärtmuskelinflammation.

Infalmmationen orsakas ofta av virus, varför det är så farligt att idrotta, träna eller sporta under halsont eller feber.

Hjärtsäcksinflammationen kan gå över på några dagar men det kan lika gärna ta så lång tid som månader eller år. Man löper alltså risk även efter att halsontet gått över. Man märker dock snabbt om något är fel genom följande symptom.

  • man får en skärande smärta till vänster eller mitt i bröstet
  • det gör mer ont när man andas djupt eller rör på sig
  • man blir andfådd
  • underbenen svullnar upp.

Behandling

Man behandlar hjärtsäcksinflammation med smärtlindrande och inflammationshämmande medicin. Man kan behöva söka läkarvård för att tappa ut vätska ur hjärtsäcken. Om det finns någon annan bakomliggande sjukdom kan man även behöva behandling för denna.

Träning och kroppsarbete är alltså något man måste undvika tills man åter är fullt frisk.

När ska jag söka läkarvård?

Sök direkt vård på en vårdcentral eller akutmottagning om du misstänker hjärtsäcksinflammation. Har du den minsta lilla misstanke skall du ringa sjukvårdsupplysningen och be om råd.

Informationen kommer härifrån!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats